
دستگاههای اکسیژن ساز از اجزای مختلفی تشکیل شده اند اما تقریبا اساس کار همه آنها به یک صورت است و در نتیجه بسیاری از اجزای آنها با یکدیگر مشترک هستند. در این مقاله شما را با قطعات اصلی یک دستگاه اکسیژن ساز آشنا خواهیم کرد؛ هرچند در جزئیات این اجزا بین برند های مختلف تفاوت هایی وجود دارد اما دانستن این اطلاعات میتواند شما را در نگهداری دستگاه خود یاری کند.
روش کار و اجزای دستگاه های اکسیژن ساز:
روش کار دستگاه اکسیژن ساز بدین شکل است که ابتدا هوای محیط را در ورودی دستگاه توسط فیلتر گرد و غبار فیلتر نموده سپس هوای فیلتر شده را به سمت فیلتر هپا فرستاده تا مجددا فیلتر شود. پس از این محله هوا به سمت کمپرسور رفته و فشره شده و از آنجا به طرف سیلندرهای زئولیت رفته تا اکسیژن خالص با عبور از زئولیت بدست آید، گاز اکسیژن به سمت خروجی دستگاه رفته تا در مخزن مخصوص فشرده و توسط رگولاتور فشار تنظیم شده و به فیلتر بعدی فرستاده میشود، پس از فیلتر خلوص هوا توسط سنسور خلوص اکسیژن سنجیده شده و پس از تنظیم لیتر در دقیقه به مخزن مرطوب کننده رفته و از آنجا به سمت نازل اکسیژن برای تنفس بیمار هدایت خواهد شد.
بدنه:
دستگاه اکسیژن ساز از یک بدنه که حکم شاسی برای دیگر قطعات و اجرای آن را دارد تشکیل شده است که در زیر به اجزای متصل به بدنه خواهیم پرداخت.
فیلتر ها:
فیلتر های ورودی هوا در دستگاه اکسیژن ساز سه نوع هستند که نوع اول فیلتر های پلی اورتان که با نام ابر صنعتی نیز شناخته میشود و وظیفه جذب گرد و قبار و آلودگی های محیطی را داراست. لازم به ذکر است که این فیلتر قابل شستشو میباشد و به طور مداوم در زمان استفاده از دستگاه هفته ای یک بار باید شستشو شود.
فیلتر دوم:
فیلتر دوم دستگاه اکسیژن ساز یا همان فیلتر هپا از نوعی کاغذ مخصوص ساخته شده است و این فیلتر طبق اطلاعات درج شده در دفترچه راهنمای هر دستگاه باید تعویض گردد.
فیلتر سوم :
فیلتر سوم یا همان فیلتر خروجی که یک فیلتر آنتی باکتریال است که در نهایت با حذف باکتری ها و ذرات میکرونی، اکسیژن منطبق با فاکتورهای مورد نیاز و سالم را در اختیار بیمار قرار میدهد تا بیمار تنفسی سالم را تجربه کند.
کمپرسور:
بخش دیگر دستگاه اکسیژن ساز کمپرسور هوا است که با مکش هوای محیطی به درون دستگاه و فشرده سازی آن جهت فیلتر کردن و استفاده بیمار وظیفه مهمی را بر عهده دارد. اغلب دستگاه های اکسیژن ساز از کمپرسورهای پیستونی بهره میبرند، شرکتهای سازنده برای کم کردن صدای این کمپرسورها خصوصا در ساعات استراحت بیمار، علاوه بر استفاده از کمپرسورهای با کیفیت با قراردادن فنر های خاص در زیر کمپرسور ودر برخی موارد قراردادن کمپرسور در محفظه خاص، از خروج صدای آن به بیرون از بدنه دستگاه تا حد زیادی جلوگیری میکنند.
دریچه متغیر یا همان شیر برقی:
شیر برقی یک درگاه با چهار مسیر است که از یک طرف کمپرسور و سیلندر زئولیت را به هم متصل کرده و از طرف دیگر خروجی اکسیژن است. این قطعه هوای ورودی را به سیلندر زئولیت میرساند سپس از طرف دیگر نیتروژن را از سیلندر خارج مینماید. از آنجا که این قطعه مدام در حال سوییچ کردن بین سیلندرهای زئولیت است به آن دریچه متغیر نیز گویند.
سیلندر های زئولیت:
سیلندرها که گرانول های زئولیت در دستگاه اکسیژن ساز پر شده اند وظیفه بالا بردن خلوص گاز اکسیژن بر اساس ایجاد نوسان و جذب سطحی را انجام میدهند و با جذب گاز نیتروژن و عبور دادن گاز اکسیژن و سوییچ بین سیلندر ها با پر شدن و اشباع یک سیلندر از نیتروژن به سیلندر دیگر انجام میشود و با ادامه این فرایند اکسیژن با درصد خلوص بالا برای بیمارانی که مشکل کاهش اکسیژن خون دارند توسط دستگاه تولید میشود.
زئولیت ماده ای معدنی است که بیشتر آن از آلومینوسیلیکات تشکیل شده است و استفاده عمومی آن در صنعت به عنوان ماده جذب کننده سطحی میباشد.
مخزن اکسیژن:
گاز تخلیص شده پس از خروج از سیلندر در یک مخزن ذخیره و سپس توسط رگولاتور فشار آن تنظیم و به طرف خروجی دستگاه اکسیژن ساز هدایت میشود.
فلومتر:
این قطعه یک استوانه یا مخزن مدرج است که با واحد لیتر بردقیقه شماره گذاری شده است، این قطعه کنترل گاز خروجی را برحسب لیتر در دقیقه انجام میدهد، فلومتر در جلو و خارج دستگاه و در دسترس قرار دارد و مجهز به یک شیر کنترل است که کاربر میتواند به راحتی با چرخاندن شیر فلومتر میزان گاز خروجی را تنظیم نماید.
مخزن مرطوب کننده:
این قطعه وظیفه مرطوب کردن اکسیژن خروجی دستگاه را بر عهده دارد و با ریختن مقداری آب که بر روی لیوان مشخص شده است رطوبت لازم برای این فرایند تامین میشود. آب لیوان رطوبت ساز باید تصفیه شده باشد و یا از آب مقطر استفاده کرد.
این مخزن باید هفته ای یک بار تمیز شود و آب آن نیز در زمان مصرف هر روز عوض شود.
در صورت هرگونه نیاز به مشاروه در خصوص دستگاه های اکسیژن ساز میتوانید با ما در پشتیبانی اکسی طب تماس بگیرید.